فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی مازندران
پیاپی 2 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نازنین تبریزی، سارا کلانتری صفحات 6-24

    استان مازندران با داشتن طبیعت زیبا و برخورداری از جذابیت های منحصر به فرد ساحلی، از امتیازات و جاذبه های ویژه ای در جذب توریست بهره مند است. به طوری که سالانه پذیرای بیش از 12 میلیون گردشگر داخلی و خارجی می باشد. اما نبود مدیریت یکپارچه و وجود دستگاه های متعدد و موازی تصمیم گیر و نیز بخشی نگری سازمان های دولتی منجر به مشکلات متعددی نظیر: ضعف نظام جامع آماری، نبود اطلاعات دقیق از گردشگران، وضعیت نامناسب امکانات و خدمات و از همه مهمتر عدم دست یابی به توسعه پایدار در سواحل استان گردیده است. تحقیق پیش رو با هدف دستیابی به توسعه پایدار در سواحل استان، به شناخت ماهیتی سیستم مدیریت یکپارچه در قیاس با ساختار مدیریتی حاکم و همچنین بررسی تجربه های جهانی مشابه و موفق پرداخته و در نهایت استراتژی های مناسب و مراحل تحقق مدیریت یکپارچه در سواحل استان را ارایه نموده است.

    کلیدواژگان: مدیریت یکپارچه، توسعه پایدار، سواحل دریای خزر
  • علی یزدان پناه نوذری صفحات 25-46

    اساسا آدمیان بدنبال زندگی آرام و بی دغدغه، بانشاط و سالم هستند اما با همه ی تقلایی که می کنند گاه از آن دور می شوند و در دنیای ناآرام امروز کمتر کسی را می توان یافت که آسیبی از اجتماع پیرامونش دریافت نکرده باشد.در این مقاله که حاصل طرح پژوهشی می باشد و به منظور طراحی الگویی برای پرورش منش های اساسی فکری انجام شده است ابتدا منش های اساسی فکری؛ چیستی و چرایی، تشریح و تبیین می شوند و سپس به نقش آنها در کاهش آسیب های اجتماعی پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: آسیب، آسیب های اجتماعی، منش های برتر فکری
  • حسنا علیزاده، غلامعلی شفابخش، محمود رحمانی صفحات 47-65

    امروزه تصادفات رانندگی به یکی ازمعضلات مهم کشورهای درحال توسعه در بخش حمل و نقل واقتصاد تبدیل شده است و از این رو درسالهای اخیرتحقیقات قابل توجهی درسراسر دنیا برای پیش بینی تعداد، شدت واخیرا احتمال وقوع تصادف (ریسک) انجام شده است. پرخودروترین کشورها بیش ازنیم قرن فرصت داشته اند، بیاموزندکه چگونه ازعهده افزایش خودروها برآیند، درحالی که کشورهای درحال توسعه فرصت کمی داشتند. دراین راستا دردانشگاه ها ومراکز پژوهشی کشورهای توسعه یافته، تحقیقات وسیع و دامنه داری در خصوص علت تصادفات و راه های پیشگیری از آنها انجام یافته است ولی نکته اساسی آن است که نمی توان نتایج، یافته ها و راهکارهای دیگر کشورها درزمینه چگونگی کاهش تصادفات را بصورت مستقیم و بدون تغییر، در کشورهای دیگر اجرا نمود. بهبودوضعیت ایمنی راه ها نیازمند انجام مطالعاتی است که مبنای آنها ارایه مدل هایی با استفاده از پارامترهای تاثیرگذار در تصادفات نظیر ویژگی های هندسی، حجم ترافیک، عوامل انسانی و... می باشد. روش های مدل سازی هم در قالب مدل های آماری و فرا ابتکاری تشریح شده و در نهایت20 مدل داخلی و خارجی بر اساس متغیرهای بکار رفته و متدولوژی مورد استفاده در سه دسته ی: تعداد، شدت و احتمال خطر تصادف (ریسک) تفکیک شده است و بر همین اساس، موثرترین متغیرهای مسبب تصادفات شناسایی شده تا براساس آنها و با توجه به بودجه های اندک ایمنی تخصیص داده شده، نسبت به رفع مشکلات اولویت بندی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: تصادف، عوامل تصادفات، مدل های مبتنی بر تعداد، شدت و ریسک تصادفات
  • رمضان حسن زاده، مریم راستی صفحات 66-75

    هدف تحقیق حاضر مقایسه ویژگی های شخصیت بین معتادان و غیر معتادان می باشد. روش تحقیق علی مقایسه ای یا پس رویدادی است. جامعه آماری، معتادان و غیر معتادان مردمی باشند. نمونه آماری 52 نفراست که به شیوه تصادفی انتخاب و نمونه گیری گردید. روش گردآوری داده ها پرسشنامهNEO می باشد. در این پژوهش از آمار توصیفی و استنباطی و آزمونt مستقل برای تحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج نشان داد میزان روان رنجوری، برون گرایی، گشودگی و وجدانی بودن در بین معتادان و غیر معتادان تفاوت معناداری وجود دارد اما در میزان توافقی بودن دو گروه، تفاوت معناداری وجود ندارد. در این پژوهش فرضیه های اول (بین معتادان و غیرمعتادان در روان رنجوری خویی تفاوت وجود دارد)، دوم (بین معتادان و غیرمعتادان در برون گرایی تفاوت وجود دارد) سوم (بین معتادان و غیر معتادان در گشودگی تفاوت وجود دارد) پنجم (بین معتادان و غیر معتادان در وجدانی بودن تفاوت وجود دارد) تایید و فرضیه چهارم (بین معتادان و غیر معتادان در توافقی بودن تفاوت وجود دارد) رد شده است.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیت، معتادان، روان رنجوری، برون گرایی
  • خداداد عالی پورهفشجانی صفحات 76-95

    حجم فراوانی از اطلاعات مورد نیاز جامعه امروز، با استفاده از رایانه ها و شبکه های مرتبط به آن تولید، ذخیره، ارسال و توسعه می یابد. صنایع تجاری جهان در روز به تنهایی میلیون ها دلار معامله های خود را از طریق شبکه جهانی اینترنت انجام می دهند لذا تمایل روز افزون به استفاده از آن شرایط و بستر مساعدی برای ظهور جرایم در فضای سایبری به وجود آورده و گسترش آن موجب بروز آسیب های و خسارات گوناگونی در جوامع گردیده است. پلیس به عنوان یکی از نهادهای مسیول برقراری امنیت و مقابله با جرایم در کشورها، وظیفه و نقش بسیار مهمی در مبارزه با این جرایم را دارد. با توجه به ویژگی خاص این جرایم و نوع ادله اثبات آن ممکن است پلیس در پیشگیری و مبارزه با این نوع جرایم با دشواری هایی مواجه گردد لیکن با افزایش دانش و استفاده از کمک کارشناسان فن می تواند بر این مشکلات غلبه نماید. اقدامات گسترده ای جهت برخورد با این نوع جرایم توسط کشورهای اروپایی و آمریکایی انجام و در ایران نیز پیگیری این جرایم در حال حاضر به پلیس آگاهی محول و طی برنامه ریزی های و اعلام مسیولین ارشد ناجا قرار است در آینده نزدیک پلیس افتا (مانند پلیس سایبر در کشورهای خارجی) سازماندهی تا مسیول رسیدگی به این جرایم شود. در این مقاله سعی شد، ضمن آشنایی خواننده با انواع جرایم سایبر، به نقشی که پلیس می تواند در کنترل و مبارزه با اینگونه جرایم داشته باشد چه در بعد کشف و نیز پیشگیری بپردازد.

    کلیدواژگان: پلیس سایبر پلیس، فضای سایبر، جرایم سایبری
  • فرهاد شعبانی ورکی صفحات 96-109

    نهاد تعلیم و تربیت به مثابه بستر ایجاد آمادگی های مثال زدنی برای هر جامعه نو خواه و تحول طلب است. جامعه شناسان و مصلحان اجتماعی را عقیده براین است که برای گذر از شرایط سخت و شکننده زندگی و نجات ابنای بشر از انواع مشکلات فردی و اجتماعی، مناسب ترین روش و مفیدترین راهکار، دست یازیدن به تعلیم و تربیت متربیان است و این مهم همان تاکید و توصیه ای است که پیشگامان توسعه با انگشت اشاره علمی آنرا به ما نشان دادند. بررسی تطبیقی در جوامعی که از آسیب های اجتماعی کمتری برخودار هستند حکایت اثبات این مدعاست که آن کشور ها برای برون رفت از انواع معضلات و مشکلات مختلف، موسسات آموزشی را درمانگاه دردهای اجتماعی تاویل و در سایه خدمات و حسنات بی بدیل این نهاد پر احتشام، راه را برای دست یابی به اهداف متعالی و مترقی هموار نمودند. اتفاق نظر و اجماع فیلسوفان اجتماعی بر این آموزه استوار است که یکی از وظایف و کارکردهای نهاد آموزش و پرورش مفهوم تربیت اجتماعی یا جامعه پذیری است که یکی از مولفه های مهم آن "تربیت مدنی یا شهروندی" است.

    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، تربیت مدنی، آموزش شهروندی، امنیت اجتماعی
  • محمدرضا سلیمانی بشلی، عقیل اسدیان صفحات 110-126

    اگر بپذیریم ارل ببی (1938) درست گفته باشد که تحقیق اجتماعی از بخشهای متعددی تشکیل شده است که نمی توان به سادگی آنها را در یک نظم تاریخی تنظیم کرد، باید گفت که تنظیم یک مقاله علمی هم مستلزم برداشتن گامهای اساسی است. مقاله حاضر به گفته ببی (Babbie)، یک هولوگرام اجتماعی است که از مشاهده منظم زندگی اجتماعی در یک بخش از طبیعت و جغرافیای ایران زمین و مشخصا سواحل دریا برای یافتن و شناخت الگویی که میان موارد مشاهده شده وجود دارد، کمک گرفته و این کار را در دو بخش انجام داده است: 1 سنجش رفتار اجتماعی در سواحل 2 تفسیر آن رفتارها. اما باید گفت که برای سنجش و تفسیر نیاز به مشاهده رفتارهای اجتماعی است. به همین دلیل، در مقاله حاضر برای مشاهده رفتارهای اجتماعی در سواحل و تفسیر آنها از دو روش کمی و کیفی بطور ترکیبی استفاده شده تا به بررسی آسیب های اجتماعی سواحل دریای خزر در تعامل دو بعد زیستی و اجتماعی آن بپردازد. رویکرد نظری این پژوهش، جامعه شناسی محیط زیست است که مبین تاثیرات متقابل جامعه و طبیعت می باشد. مهمترین نتایج بدست آمده عبارتست از این که: کارکرد اجتماعی سواحل خزر بیشتر از تاثیرات طبیعی آن بوده و خود نیز یک آسیب جدی تلقی می شود و از طرفی سواحل خزر، وسیله کسب و ابراز هویت اجتماعی کاذب شده است. به همین دلیل آسیب هایی مانند رقابت شدید و افزایش قیمت ها بصورت کاذب در سواحل بخصوص در فصل تابستان، بحران هویت فردی و اجتماعی افراد بومی، ناهنجاری های رفتاری در پوشش و آرایش مسافران و به تبع آن افراد بومی و نهایتا رایج شدن خرده فرهنگ های بزهکاری و انحرافی نیز در سواحل دریا مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی محیط زیست، دریا، هویت کاذب، آسیب اجتماعی، خرده فرهنگ بزهکاری
  • محمد صالحی صفحات 127-141

    رشد و توسعه هر جامعه در ابعاد مختلف، طرح ریزی برای توسعه، اجرای قوانین اجتماعی و هرگونه فعالیتی که نیاز به زمینه ی آرام، مطمین و بطیی در سطوح مختلف جامعه داشته باشد، همه درگروه استقرار امنیت است. در واقع امنیت از یک طرف در زمره اهداف و ارزش های اصولی پایدار جامعه و بهداشت فردی، اجتماعی است و از طرفی دیگر شاخص بسیار مهمی از توسعه یافتگی به شمار می رود. بدین ترتیب امنیت رابطه ای دوگانه با توسعه دارد و عقب ماندگی و توسعه نیافتگی نوعی تهدید امنیتی محسوب می شود. لازم به ذکر است امنیت برسلامت خانواده ها نیز تاثیر بسیار مهمی دارد که منجر به رفاه کامل جسمی، روانی واجتماعی می شود. انسان سالم انسانی است که به دلیل سالم بودن قوای عقلانی و جسمانی و بدون گرفتاری های اجتماعی قادر است در مسیر پیشرفت، گام برداشته و قابلیت های خود را شکوفا ساخته و در راه توسعه خود و جامعه اش سهیم باشد. سرمایه اجتماعی در کنار سرمایه مالی، فیزیکی، فنی و تکنولوژی به منظور تسهیل همکاری و هماهنگی در نیل به منافع متقابل قرار می گیرد. بدین ترتیب، سرمایه اجتماعی با فعالیت های گروهی داوطلبانه در سازمان های بشر دوستانه افزایش می یابد. به همین منظور این مقاله سرمایه اجتماعی را به عنوان بازوی قوی در جهت احساس امنیت در جامعه مورد تجزیه و تحلیل قرار خواهد داد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، احساس امنیت، جامعه
|
  • Nazanin Tabrizi, Sara Kalantari Pages 6-24

    Mazandaran province, with a beautiful nature and beach, attracts over 12million domestic and international tourists throughout the year. However, lack of an integrated management system and the presence of a large number of related organizations raise problems such as a weak statistical system, lack of accurate data regarding the tourists, inappropriate facilities and services, and most importantly the absence of sustainable development in the Caspian Sea coastal region. The present survey aims at achieving sustainable development in the coastal region of the province by identifying the nature of integrated coastal management in comparison with the current governing managerial structure as well as surveying similar experiences which have proven successful worldwide, and finally suggesting well-suited strategies and steps towards achieving integrated management in the coastal region of the province.

    Keywords: Integrated management, Sustainable Development, Caspian Sea coastal region
  • Ali Yazdanpanah Nozari Pages 25-46

    Basically mankind is in search of a peaceful, vibrant and healthy life. However, despite all efforts made, there are times when they diverge from this ideal, and in the turbulence of the contemporary world, we can hardly find one who has not been somehow injured by his surrounding environment. In the present study, which is the result of a research program carried out in order to design a model for developing fundamental thinking dispositions, firstly the fundamental thinking dispositions; the why's and how's, are described and thereafter, their role in decreasing social damage will be addressed.

    Keywords: Damage, social damage, thinking dispositions
  • Hosna Alizadeh, Gholamali Shafabakhsh, Mahmoud Rahmani Pages 47-65

    Nowadays driving accidents have become one of the major problems of developing countries in the transportation and economics section, and thus a considerable amount of research has been carried out in recent years to predict the number, intensity and risk of accidents taking place. The countries with the highest number of vehicles had half a century time to learn how to deal with the increasing number of automobiles, while developing nations had little time for this matter. In this context, at the universities and research centers in developing countries, extensive research has been carried out concerning the causes of accidents and solutions to preventing them, but the main point is that it is not possible to implement the results, findings and guidelines of other countries without making the necessary changes. The improvement in the road system requires research based on proposed models using effective parameters in accidents such as trigonometric characteristics, the traffic rate, anthropogenic factors, etc.. Modeling methods in the form of both statistical and innovative models have been described and a total number of 20 domestic and international models were distinguished based on number, intensity, and accident risk, and accordingly the most effective variables causing accidents were identified in order to be able to solve the problems based on their priority and dependent on the insufficient budget allocated to the cause.

    Keywords: Accident, accident causes, models based on number, intensity, risk of accidents
  • Ramezan Hassanzadeh, Maryam Rasti Pages 66-75

    The aim of the present study is to compare the characteristics of drug addicts and non-drug addicts. The method of the study is causal-comparative or post-occurrent. The statistical population consists of male addicts and non-addicts. The statistical sample includes 52 people who were randomly sampled. The data collection method is the NEO questionnaire. In this survey descriptive and inductive statistics and the independent "t" test were used for data analysis. The results demonstrated a significant difference between addicts and non-addicts with regards to their level of mental ailment, extroversion, liveliness and being conscionable. But there is no significant difference in the level of adaptivity of the two groups. In this research the first, second, third and fifth hypotheses were confirmed, while the fourth was rejected.

    Keywords: Personality Characteristics, drug addicts, mental ailment, Extroversion
  • Khodadad Alipour Hafshjani Pages 76-95

    A considerable amount of data required for the modern society is produced, stored, sent and developed by computers and related networks. Commercial industry daily transactions alone, worth millions of dollars, take place via the worldwide web. Therefore, an increasing need for using the internet has brought about propitious circumstances for the outbreak of crimes in cyber space causing various sorts of damage and harm for the societies. As being one of the major bodies in charge of the provision of safety and security, the police play an important role in fighting against such crimes. Due to the specific qualities of cyber crimes and the kind of proof necessary for substantiating the crime, the police may face numerous difficulties in preventing and fighting against such crimes. However, with the assistance of experts in this field it is possible to overcome these problems. Numerous actions have been taken by European and American countries to deal with cyber crimes, and currently in Iran the investigations division is charged with this task. According to the plans and high rank officials in NAJA there will be a special division named FATA organized for cyber crimes. In the current study, it is intended to make the reader familiar with various types of cyber crimes and the role that the police can play in controlling and fighting against these crimes, both in uncovering and prevention.

    Keywords: Cyber police, Police cyber space, Cyber Crimes
  • Farhad Shabani Varaki Pages 96-109

    Education and training institutions are the foundation for the preparation of a society in favor of change and improvement. Sociologists and social reformers believe in order to pass the harsh and fragile moments of life and for mankind to live through all sorts of individual and social hardships, the most suitable way/guideline is to reach out for the educating of trainees. This is what the pioneers of development have always pointed to, and comparative studies in communities faced with less social damages are a means to justifying this point. In order to evade various troubles, such nations have glossed the educational institutions as health centers for curing the ailments of society, and in the light of good quality and services this foundation will make way for excellent and enhanced aims. Social philosophers are unanimous in the belief that one of the functions of education and training is social education or socialization, one of whose important elements is civic education.

    Keywords: Education, training, civic education, social security
  • MohammadReza Soleimani Besheli, Aghil Asadian Pages 110-126

    If we agree with Earl Babbie (1938) about the social research consisting of several parts which are not easily sorted chronologically, it has to be said that organizing a scientific paper necessitates fundamental steps. The current study, as Babbie puts it, is a social hologram which, by observing the social life in a part of the Iranian nature and geographical range, specifically the sea, seeks to identify a pattern which would exist among the observed cases and does so in two parts: 1-evaluating social behavior at the coast 2- interpreting the observed behaviors. But it has to be noted that in order to evaluate and interpret, it is necessary to observe social behaviors first. Therefore, for the purpose of observing social behavior in the coastal region, in the present study two quantitative and qualitative methods have been combined and used to survey the social harms of the Caspian Sea and the two interacting dimensions; namely, biological and social. The theoretical approach in this study is the sociology of the environment which reflects the mutual effect between the community and nature. The most important results achieved were that the social function of the Caspian Sea is more than the natural impacts which, in and of itself, is considered a serious harm, and that the Caspian coast has turned out to be the means to expressing social pseudo identity. This is why harms such as intensive competition and an unreasonable soar in prices, specifically in summer, the crisis of individual and social identity of the locals, unacceptable behavior regarding the clothes and makeup visitors and, consequently, the locals wear, and eventually some minor crimes and deviations are observed at the beaches.

    Keywords: Environmental sociology, the sea, pseudo-identity, Social Harm, minor crimes
  • Mohammad Salehi Pages 127-141

    The growth and development of different aspects of every society, schematizing for development, implementing social laws and any type of activity which requires a calm and confident ground in all levels of society is dependent upon security. In fact, security is one of the substantial objectives and values in a society for individual and public health. Also, it is considered a very important indicator of development. Therefore, it has a twofold relationship with development, and being underdeveloped is in a way a threat to security. It is also important to note that security has a very important effect on family health and contributes to complete physical, mental and social health. A healthy human being is one who is able to progress in life and promote his capabilities and play a part in the advancement of himself and his society. Social capital, along with financial, physical, technical and technological resources join forces to fulfill mutual interests. Thus, social capital is promoted by voluntary group activities in humanitarian organizations. Accordingly, the current study analyzes social capital as an important factor bringing about a sense of security to society.

    Keywords: social capital, sense of security, Society